Czym jest synchronizacja danych i jak działa?

Czym jest synchronizacja danych i jak działa?

Zaktualizowano: 
1/2/2023

Aktualizacja danych w Appjobs Work nie dzieje się w czasie rzeczywistym. Dotyczy to wszystkiego: historii pracy, zadań, zarobków, i innych funkcji.

Aby odświeżyć Twoje dane, musimy wykonać ich synchronizację - pod względem technicznym, musimy poprosić Twoją apkę do pracy, aby przekazała nam Twoje dane za Twoim pozwoleniem. Aby to zrobić, musisz połączyć swoje konto z apki do pracy z Appjobs Work - bez tego nie będziemy mieli Twojego pozwolenia.

Możesz ustawić, kiedy mamy prawo pytać o Twoje dane korzystając z ustawień synchronizacji danych. Zobacz, jak się tam znaleźć i jak to działa poniżej:

Przykładowe ustawienia synchronizacji danych.

Po wejściu w główne menu "Konto", na górze pojawi się lista aplikacji, które połączyłeś(-aś) z Appjobs Work. Po kliknięciu w wybraną apkę, wyświetlą się aktualne ustawienia synchronizacji (to samo stanie się przy łączeniu nowej apki). Możesz je zmienić po kliknięciu w ikonkę koła zębatego - do wyboru masz synchronizację manualną lub automatyczną. Czym się różnią?

  1. Synchronizacja manualna: aby zaktualizować dane, musisz za każdym razem wchodzić w to miejsce i klikać na przycisk "Synchronizuj", inaczej nowe dane się nie pojawią. Synchronizacja manualna daje Ci pełną kontrolę: dane widoczne w Appjobs Work nie zostaną odświeżone, dopóki sobie tego nie zażyczysz, nie ryzykujesz więc wylogowania z aplikacji do pracy w nieodpowiednim momencie, np. w trakcie kursu.
  2. Synchronizacja automatyczna: wybierasz, jak często dane mają się aktualizować (np. co 24 godziny o 3 w nocy). Nie musisz za każdym razem odświeżać danych ręcznie, jednocześnie masz kontrolę nad czasem - przykładowo, jeśli pracujesz głównie w ciągu dnia, możesz ustawić synchronizacją na 3 w nocy; nie ryzykujesz wtedy wylogowania z apki do pracy w nieodpowiednim momencie, np. w trakcie kursu.